Son detaylar

Vizemi aldım, kalacağım yurdu ayarladım, orada kalacağımız oteli ayarladım, uçak biletimi aldım. Geriye gitmeden İstanbul'da halletmem gereken işler ve bavul toplamak kalıyor. Kendime uzun bir liste hazırlamak istiyorum. :)

Son bir ay!

Son bir ayın içerisindeyim. Yapmam gereken evrak vs işlerini halettim de, hala tez konusunda ne yapacağımı bilemiyorum. :(( Gitmeden tez danışmanım da izinden gelmiş olacak. Oturur, hallederiz herhalde diye düşünüyorum. Aynı tarihte okula da kayıt yaptırmam lazım. Dolayısıyla tez konumun artık belli olması lazım :((

Leipzig'de Almanca kursu başlamadan önce bir hafta bir tatil yapacağız sevgilimle. :)) Otelde pinekleyeceğiz, Leipzig'i gezeceğiz, benim yurduma kayıt yaptıracağız, belki odam için biraz alışveriş yapacağız. Yakın şehirler Dresden ve Berlin'e gitme gibi bir planımız da var :)) Ama arabayla mı gitsek yoksa trenle mi hala karar verebilmiş değilim. Araba kiralamak kesinlikle trenle gitmekten daha ucuz. Ama tabi benzin fiyatı ne kadardır ve bir depo benzin bizi kaç gün götürür emin değilim. İki kişi için araba kiralamak neredeyse aynı fiyata geliyor bu durumda. Ama üç dört kişiyseniz trenle gitmek çok pahalı oluyor.

Bu arada Bahncard için de başvuru yapacağım. Malum her hafta sonumu bir başka Almanya şehrinde geçirmek istiyorum :))) Münih'te ünlü Oktoberfest'e gitsem mi diye düşündüm ama aynı tarihlerde Almanca kursum devam edecek. :(( Başka festlere artık :))

Vize

Almanya'ya vizem bir günde çıktı. Hala inanamıyorum. Pazartesi günü kabul belgem geldi ve aynı gün IKS firmasından randevu aldım. Salı günü, vize görüşmesine gittim. Çarşamba günü vizeli pasaportum elimdeydi.

Erasmus ile Almanya'ya gidecek arkadaşlar için yaşadığım vize sürecini ve gerekli belgeleri kısaca paylaşmak istiyorum. Zira bu konuda bir sürü yorum ve görüş okudum.

- 12 ay geçerli pasaport - Okuldan Erasmus ile harçsız pasaport almaya hak kazandığınıza dair belge alıyorsunuz ya. Bu belge ile direkt Emniyet Müdürlüğü'ne gidemiyorsunuz. Önce vergi ve harçlar dairesine gidip onay almanız gerekiyor. Ben uğraşmadım, yatırdım direkt parayı. Ama onay için Cevizlibağ'daki vergi ve harçlar dairesine gidin, orada bir yıllık veriyorlar. diğer dairelerde 6 aylık için onaylandığını duydum.
Ben Kadıköy Eminyet Müdürlüğü'nden uzattım. Sabahları kuyruk olabiliyor. Önceden gidip sıraya girmek gerekiyor. Pasaport için belgeleri yanınızda götürmeyi unutmayın. Emniyet Müdürlüğü'nün sitesinden bakabilirsiniz.

- 3 adet biyometrik resim. Fotoğrafçıya Almanya için çektireceğinizi söyleyin. Makyaj yapmayın. Yüzünüz görünecek şekilde olsun, saçlarınız yüzünüzü kapatmasın.
Hazır resim çektirmişken, normal fotoğraf da çektirin. Yurt dışındaki bilumum işlem için ihtiyaç olabilir.

- Üniversitenizden alınan burs belgesi. Almanca tercümesi ile birlikte. Ben Keyhan Tercüme'ye yaptırdım. Hemen konsoloslugun yan sokağında bir büroları var. Hemen yapıp teslim ediyorlar.

- Üniversitenizden öğrenci olduğunuza dair belge. Bu belge hiçbir yerde yazmıyor. Randevu alırken IKS'deki kız bana söyledi. İsteniyor dedi. Almanca tercümesi ile birlikte.(Benim de randevum ertesi gün, bir günde öğrenci belgesi almama imkan yok. Okula dilekçeyi faks çektim. Ertesi sabah erkenden koştura koştura evrak kayıttan teslim aldım. Daha çıkmamıştı bile belgem!!)

- Almanya'daki okuldan kabul belgesi. Gönderiyorlar. Kendinize fotokopi almayı unutmayın.

- Oradaki geçiminizi gösterecek belge. Ben Deutsche Bank'a para yatırdım. Biraz zahmetli ve pahalı oluyor. İlk önce Deutsche Bank'a mail atıyorsunuz, size form gönderiyorlar. O formları doldurup, konsoloslugun hukuk bölümüne gidiyorsunuz, onaylatıyorsunuz. Önceden imzalamayın, onların gözü önünde imzalıyorsunuz. Geçerli pasaportunuzun fotokopisini götürün. Ayrıca yanınızda 20 Euro götürün. Daha sonra DHL'e gidip burs belgenizin bir fotokopisi ve onaylanmış pasaport fotokopinizle birlikte bu belgeleri Deutsche Bank'a gönderiyorsunuz. 70 TL tutuyor, öğrenci belgenizi gösterdiğiniz takdirde. Konsolosluğa en yakın DHL, Taksim'de Havaş'ın hemen yanında. Orada geçiminizi sağlayacağınızı gösteren başka yollar da var sanırım, ebeveyninizden taahhütname alıyorsunuz, yurt dışındaki bir türk bankasına para yatırıyorsunuz vs. Ama bunların ayrıntılarını tam bilmiyorum ne yazık ki.

- Bankada ne kadar paranız, yatırım hesabınız varsa, belgelerinizin yanına ekleyin.

- Nüfus dairesinden vukuatlı aile tekmil. Artık adı her ne ise. Nüfus cüzdanınızı göstererek alıyorsunuz. Ücretsiz.

- Sigorta. Almanya'daki üniversiteye kayıt olana kadar geçen süre için seyahat sağlık sigortası. Tüm Şengen ülkelerinde bu sigortanın geçmesi gerekiyor. 30.000 Euro'luk yaptırıyorsunuz. Ben her ihtimale karşı orada kalacağım süre için 6 aylık sigorta yaptırdım. Fazla bir şey tutmadı. Ergo İsviçre'den yaptırdım, 90 TL verdim. Ama vize görüşmesinde görüştüğüm kişi 6 aylık sigorta ypatırmana gerke yoktu dedi, erasmus öğrencileri otomotik olarak sigortalı zaten dedi. Ama sanirim degil. Okula geldiginizde sizden 6 aylik sigortanizi gostermenizi istiyorlar. Gostermenizin yani sira, size uninin gonderdigi kitapcikta bulunan sigortali oldugunuza dair belgeyi de, sigorta yaptirdiginiz sirkete imzalatmayi unutmayin. Gelirken yaninizda getirin. Tabi bizim boyle bir seyden haberimiz olmadigi icin burdan istanbula belgeyi faks cektik, imzaladilar, gonderdiler. ama bir suru zahmet yani. o yuzden sigortayi tanidik bir acentada yaptirin. Ayrica sigorta policenizin bir fotokopisini oturma izni basvurusunda vereceksiniz.

Tüm belgelerin 2'şer fotokopisini alıyorsunuz ve asıllarıyla birlikte vize görüşmesine gidiyorsunuz. Kendinize de fotokopi almayı unutmayın.

Benden şimdilik bu kadar. Aklıma gelen her şeyi yazdım. Başka detaylar olursa eklerim. :))