Leipzig'de öğrenci olmak

Birkaç zamandır düşünüyordum, buradaki pratik bilgileri yazayım, buraya benden sonra gelecek arkadaşlara kolaylık olsun diye. Bülent tercihini buradan yana yaptı. İlkbaharda Gözde geliyor. Bülent beni soru yağmuruna tutmaya başlamıştı zaten. Gözde'den de bir takım sorular gelince bir takım bilgileri paylaşmakta fayda görüyorum.

Dil
Leipzig Üniversitesi bize gönderdikleri kabul kitapçığında dil formunu doldurup geri göndermemizi istiyor. Almanca seviyenize göre bu formu doldurup, okuldan birine (bölüm başkanı, dekan vs.) imzalatarak, başvuru belgenizle birlikte gönderebilirsiniz. İlk başta çok önemli gibi görünüyor. Almanca bilmezseniz size kabul mektubu da göndermeyeceklermiş gibi duruyor ama işin aslı öyle değil. Ben de ilk başta çok panik yapmıştım, iyi bir seviye isteyeceklerini düşünmüştüm. Ama buraya geldiğimde benim kadar bile Almanca bilmeyen öğrenciler gelmişti.

Zaten üniversite dönem başlamadan önce 3 haftalık bir dil ve oryantasyon kursu öneriyor. Bu kursu da istiyorsanız, başvuru kitapçığındaki formu doldurup göndermeyi unutmayın. 3 haftalık kurstan önce sizi bir teste alıyorlar ve Almanca seviyenizi ölçüyorlar. Hiç Almanca bilmiyorsanız, ya da çok az biliyorsanız sorun olmuyor, sizin seviyenizdekilerle bir kurs yapıyorsunuz. Kursun içeriği konusunda önceki yazılarımda sanırım bahsetmiştim. 3 hafta boyunca hem dilimizi geliştirmek hem de buradaki hayata adapte olabilmemiz için bir sürü etkinlik düzenlediler. 3 haftalık kurs hafta için her gün sabahtan öğleye kadar sürüyor. Öğleden sonra kimisi zorunlu kimisi tercihli olan bir dizi etkinlik düzenleniyor.

Bu kursa yazıldıysanız her derse ve etkinliklere katılmak zorunlu. Çünkü kurs bitiminde kredi alıyorsunuz. 3 ECTS kredi :) Ama mutlaka üniversitenizin bu krediyi kabul edip etmeyeceğini öğrenin.

Bu kursu düzenleyen üniversiteye bağlı bir okul. Studienkolleg. Bu okul dönem boyunca gidebileceğiniz Almanca kurslar da veriyor. Yazma, konuşma, gramer ve fonetik kursları. Erasmus öğrencileri için ücretsiz. Ama Almanca bilgisi sıfır olanlar 240 euro gibi bir para ödüyor. Erasmus da olsa fark etmiyor. O yüzden gelmeden önce biraz Almanca öğrenmekte, sonra 3 haftalık kursta pekiştirmekte fayda var. Ayrıca buradaki yaşam için de daha kolay. Zira ilk başta kayıt, yurt vs. için irtibatta olacağınız kişilerle Almanca konuşuyorsunuz. 3 haftalık kurs süresince Studienkolleg'deki kurslar hakkında size bilgi veriliyor. Oryantasyon kursunuzun bitiminde kayıtlar başlıyor. Kurs, dönem sonuna kadar sürüyor.

Öğrenci kartı
Unicard deniliyor. Kayıt sırasında bu konuda size bilgi veriliyor. Yalnız dikkat!! Bu kart ücretli. Her ne kadar Türkiye'de dönem parası yatırmış olsak ve bize burada herhangi bir ücret ödemeyeceğimiz söylenmiş olsa da, burada bu kartı almak durumunda bırakılıyorsunuz. 101 Euro. Bankaya yatırıyorsunuz. Almadan olmuyor. Çünkü yemekhanede uygun fiyata ancak bu kartla yiyebiliyorsunuz. Yemekhanede para geçmiyor, bu karta para dolduruyorsunuz, ödeme sırasında karttan düşülüyor. Aynı şekilde bu kart ile Computer Pools'da çıktı alabiliyorsunuz, ödemeyi yine bu kartla yapıyorsunuz. Kütüphane hizmetlerinden ancak bu kartla yararlanabiliyorsunuz.

Ulaşım
Leipzig'de ulaşım çok rahat. Unicard'ı aldığınız zaman LVB firmasından (bu tramvay firması) Semesterticket alabilirsiniz. Bir dönem için 75 euro ödüyorsunuz. Oldukça ve oldukça uygun. Yani yurdunuz veya eviniz üniversiteye yakın değilse, mutlaka almak gerekiyor.

Ayrıca Unicard ile akşam 19.00 sabah 04.00 arası ücretsiz seyahat edebiliyorsunuz. Ayrıca hafta sonları ve tatillerde de sanırım tüm gün ücretsiz. (Ben semester ticketı almadım, gündüz bisiklet, akşam Unicard ile seyahat ediyorum.)

Bisiklet bir başka alternatif. Yeni almanıza pek imkan yok, çok pahalı. Zaten dışarıda bırakmaya da kıyamazsınız. Ama ikinci el bir bisiklet alabilirsiniz. Açık artırma düzenleniyor, kaçırmazsanız ucuza bir bisiklet kapatabilirsiniz. Ben 80 euroya aldım bisikleti. Moritz diye bir adamdan aldım. Kendisinin nosunu bilmiyorum ama kursta herhalde hocalardan öğrenmek mümkün olabilir. El altından satıyor, dükkan filan değil. Dolayısıyla telefonla randevu alıp, bisikletleri tuttuğu depoya gidip kendinize uygun seçebilirsiniz. Ben pahalıya aldım, 20 ye alan da var, 40 a alan da. Ayrıca kilit almayı da unutmayın.

http://dsb.uni-leipzig.de/ - Das Swarze Brett'de de ikinci el bisiklet bulabilirsiniz. Burası ikinci el bir ilan sitesi. Satın almak istediğiniz başka bir şey olursa yine burdan bulmak mümkün olabilir.

Hem Semester ticket hem bisiklet de almak bir tercih olabilir :))

Konaklama

Konaklama için iki alternatif var. Birincisi Wohngemeinshaft dedikleri birlikte yaşanılan öğrenci evi. İnsanlar zaten yerleşmiş, boş odalarına birini arıyorlar.
http://www.wg-gesucht.de/wohngemeinschaft.html
bu siteden bakabilirsiniz.

Ben yurtta kalıyorum. Yurtlarla Studentenwerk ilgileniyor. İstanbul'dayken online başvuru yaptım ve rezerve ettim odamı. Buraya geldiğinizde Frau Prall'a gidiyorsunuz, (Studentenweek Goethestraße 6'da), kaydınız yapıyor, bir takım belgeler veriyor ve ilk ay kiranızı ve depozitoyu yatırmak için aynı binada başka bir odaya yönlendiriyor. Ayrıca yurdunuza nasıl gideceğinizi tarif ediyor ve hausmeister'ın bilgilerini veriyor. Oda anahtarınızı Hausmeister'dan alıyorsunuz. Ayrıca Hausmeister size İnternet kullanımıyla ilgili belgenizi veriyor. Ayrıca kira sözleşmesi yapmanız gerekiyor, her yurtta bu işle ilgilenen kişi farklı, yine Frau Prall bu bilgileri size veriyor. Studentenwek'in linki aşağıda.

http://www.studentenwerk-leipzig.de/

Bu linkte tüm yurtları, fiyatlarını ve adresleri görebilirsiniz. Benim tavsiyem Strasse des 18. Oktober, Tarostrasse, Philip-rosenthall strasse ve Nürnberger strasse üzerinde yoğunlaşmanızdır. Online başvuru sırasında en az üç tercih yapıyorsunuz. Buralarda kalırsanız hem diğer öğrencilere hem de partilere hem de merkeze yakın olursunuz. Yine bu yurtların fiyatlarına da bu siteden bakabilirsiniz. En uygun fiyatlı sanırım Tarostrasse'dekiler. Ama fiyat seçme şansınız yok sanırım. Yurt seçerken fiyat aralığını seçmiş oluyorsunuz aslında. Ucuz oda da gelebilir, pahalı oda da. Başvuru yaparken bir bakın.

WG'de kalmak da zevkli olabilir. Türkiye'de internetten bakıp, anlaşabilirsiniz de. Ya da buraya gelip birkaç gün otelde kalıp WG gezip insanlarla konuşursunuz, içinize yatan bir yer ile anlaşabilirsiniz. WG'de kalmanın avantajları da olabilir. Alman arkadaşlarınız olur, Leipzig'i tanıyorlardır, size yardımcı olurlar, dilinizi geliştirebilirsiniz. Yine fiyatlara yukarıdaki siteden rahatlıkla bakabilirsiniz. Gohlis tarafında faşistler olduğunu duymuştum, o tarafa gitmeyin siz yine de :)) Yurtlarda genelde yabancılar kalıyor, gözlemlediğim kadarıyla. Almanlar rastlamak da mümkün. Bende olduğu gibi :))

Yurt odaları
Yurtlar tek odalıdan 6 odalıya kadar gidiyor. Her bir apartman kendi içinde ev gibi. Herkesin kendi odası var, mutfak ve banyo ortak. Ben ikili de kalıyorum. Üçlü ve daha fazlalarda mutfak biraz daha büyük ve iki banyo var. Sitede yurt grafiklerine bakarsanız daha iyi gözünüzde canlanabilir.

Odalarda bir yatak, bir gardrop, bir kütüphane, bir masa, bir çalışma masası ve sandalye var. Perde yok ve burada çok pahalı!! Odalar genelde standart. Ama sanırım mobilyalı olmayan odalar da var. Başvuru yaparken dikkat edin ne tercih ettiğinize. Yatak var ama yorgan, yastık, çarşaf yok. Buradan alabilirsiniz, ama birazcık pahalı, biraz kasarsanız ucuz da bulmak mümkün. Ama ben istanbuldan getirdim.

Tabak çanak bardak yok. Oda arkadaşınız paylaşımcı biriyse onunkileri kullanırsınız. Ama değilse almak durumundasınız. Ben buradan aldım. Ucuza bulabiliyor, hemen hemen her şeyi çok uygun fiyata aldım. Bir başka alternatif de yurtlarda asılı olan ilanlar. Öğrencilerin işi bitiyor, odasını boşaltıyor vs. buraya ikinci el satılık ilanları asıyor. Ben de dönerken asacağım mesela. Su ısıtıcı, çamaşır askısı, halı, ütü, masa lambası, kahve makinesi, bardak çanak vs. gibi şeyleri satıyorlar. Dediğim gibi oda arkadaşınızın kahve makinesi ya da su ısıtıcısı varsa almanıza gerek kalmayabilir.


Hazır yeri gelmişken birkaç da market ismi vereyim :P
Lidl - uygun fiyat
Rewe
Hit
Aldi - uygun fiyat

Mac-Geisz - böyle yazılıyordu sanırım :)) Burası 1 Euro'cu. Ama 1 Euro'nun altında ve üstünde de bir sürü şey satılıyor. Bizde hediyelik eşya işe yaramaz şeyler satan 1 milyonculara benzemiyor. Temizlik malzemesinden tencereye aklınıza gelebilecek her şey her şey var burada. Ve süper uygun fiyat.

Galeria Kaufhof- Merkezde lüks bir alışveriş merkezi. Ama indirimli ürünleri de çok var. Çok uygun fiyata ürünler bulabilirsiniz.

Saturn - Conrad- İnternet kablosu almanız lazım. Ve diğer tüm aklınıza ne gelirse elektronik şeyler burada var.

Yurt olanakları

İnternet kiraya dahil. Aylık 20 Gb kullanım hakkınız var. Eğer geçerseniz hem bağlantınız kesiliyor hem de bir sonraki ay ceza yiyorsunuz, kullanamıyorsunuz.

Yurtlarda çamaşır yıkama odaları var. Aşağıda iki makine var, 2 euroyla çalışıyor. Üç haftalık çamaşırı çok rahat yıkayabilecek büyüklükte.

Ayrıca yurtlarda misafir ağırlayabileceğiniz mutfaklar, parti odaları ve fitness salonları da var. Ancak bunları kullanmak için ilgili kişilere mail atıp anahtarı almak gerekiyor. Yurtlarda asılı mailler.

Isınma, ocak, elektrik, su yine kiraya dahil. Bunlar için de herhangi bir ödeme yapmıyorsunuz.

Asansör var :PP

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Siz sorun ben yazayım.

5 yorum:

yardım dedi ki...

merhaba,

üç yıl geçmiş aradan ama hala faydalı bu bilgiler. eşim istanbul'da doktora öğrencisi. leipzig'e gidip araştırma yapmak istiyor iki haftalığına. ama resmi bir gidiş değil bu. gezmeye gitmişiz gibi düşünün. yani öğrenci ya da akademisyen değişimi gibi birşey değil. yine de yurtlardan faydalanma imkanı var mı. yani üniversitenin öğrencisi olmayan biri resmi ya da gayriresmi bi şekilde buralarda kalabilir mi. olmuyorsa. iki hafta kalabileceğimiz leipzig'teki büyük kütüphanelere yakın bildiğiniz ve tavsiye edebileceğiniz bir yer var mı. selamlar.

Adsız dedi ki...

merhaba ben de leipzig e gideceğim tıp fakültesine oralarda bize yardımcı olabilecek türk öğrenciler var mı
ersantatli@yahoo.com

Unknown dedi ki...

Merhaba,

Verdiğiniz bilgiler çok aydınlatıcı, teşekkürler. Proje kapsamında araştırma yapacağım ensitütüde. Üniversiteden davet mektubu aldım. Leipzig'de 3 ay için kalacak yer arıyorum. Yurt ayarlama ya da kiralık ev bulma imkanım var mı şimdiden?

Unknown dedi ki...

Merhaba ben erasmus programi ile leipzig universitesine gitmek istiyorum ama bir turlu egitim dilini ogrenemedim bolumum isletme . Bana bu konuda yardimci olabilirmisiniz

ebru dedi ki...

Çok geç gördüm yorumunuzu kusura bakmayın. Ne yazık ki yardımcı olamayacağım. Ama genelde dil Almanca

Yorum Gönder